Celem tej wycieczki było poznanie cyklu produkcyjnego chleba. Dzieci miały okazję zobaczyć maszyny piekarnicze które służą do pieczenia wyrobów cukierniczych jak i pieczywa a także komory fermentacyjne w których ciasto rośnie.Ciekawym urządzeniem było dzielarko czyli zaokrąglarka automatyczna do wyrobów bułek. Pracownicy piekarni zaprezentowali w jaki sposób wyrabia się ciasto na chleb i co wchodzi w jego skład. Uczniowie z zaciekawieniem przyglądali się pracy piekarza. Z racji ,że był to tłusty czwartek lekcja w piekarni zakończyła się smacznym poczęstunkiem którym były pyszne pączki. Dziękujemy pracownikom piekarni za tak miłe przyjęcie jak i właścicielowi p. Henrykowi Migdałowi który wyraził zgodę na zwiedzenie zakładu, a także p. Tomaszowi Damianowi który darmowo i bezpiecznie dowiózł i odwiózł nas na miejsce. Podziękowania kierujemy też do p. Marii Soska za zaangażowanie w program "Szkoły dla ekorozwoju" i organizację tego wyjazdu.
|
|
Zmieniony ( 06.03.2015. ) |